دره فرغانه، که گاهی اوقات به صورت «فرغانه» یا «فرقانه» نوشته میشود، درهای سهگوش است که شمال تاجیکستان را به انتهای جنوبی قرقیزستان و بخش شرقی ازبکستان در آسیای مرکزی متصل میکند. این منطقه باستانی که کاملاً دور از مسیرهای معمول گردشگری قرار دارد، با مساجد قدیمی، مدارس جذاب، مردم دوستداشتنی و بازارهای شلوغی که صنایع دستی سنتی از سفالهای دستساز تا بهترین ابریشمها را به نمایش میگذارند، شناخته میشود.
دره زرافشان، سرزمینی وسیع و پر از تضادهاست. با تاریخی منزوی و اسرارآمیز که هالهای از رمز و راز را به خود گرفته است، این دره برای هر کسی که میخواهد بقایای جاده ابریشم، فرهنگهای باستانی و منزوی، و فرصتی برای تجربه تاریخ هزاران ساله را از نزدیک ببیند، یک مقصد ضروری است. این دره محل تلاقی سغدیها و سایر قبایل آسیای مرکزی است، تمدنهایی که به زمان اسکندر مقدونی بازمیگردند و هنوز هم سنّتهای خود را حفظ کردهاند. میراث شگفتانگیز آنها در سنگنوشتههای محوطههای باستانشناسی پنجکنت و سرزم حک شده است.
دره یغناب در فاصله کمی بیش از ۱۰۰ کیلومتری دوشنبه، پایتخت تاجیکستان، قرار دارد. مسیر دسترسی به این دره، جادهای خیره کننده است که در امتداد درههای تنگ و شیبدار و کنار رودخانههای زیبا امتداد مییابد. دره یغناب که توسط مردم محلی "بهشت روی زمین" نامیده میشود، خانه یغنابیها، نوادگان سغدیان باستان است. این مردم به دلیل انزوا و دوری از دیگران، حتی همسایگان خود، تعامل کمی با دنیای خارج دارند و به همین دلیل توانستهاند سنتها و زبان خود را به شکلی قابل توجه حفظ کنند. اگرچه در دوره شوروی بسیاری از روستاییان به اجبار به مناطق خشک تاجیکستان برای چیدن پنبه کوچانده شدند و بسیاری از آنها جان خود را از دست دادند، امّا این مردم مقاومت کردند و خوشبختانه بازماندگان توانستهاند به سرزمینهای اجدادی و شیوه زندگی سنتی خود بازگردند. آن دوره تاریک از تاریخ اخیرشان اکنون پشت سر گذاشته شده است.
کوههای فان، غربیترین بخش رشتهکوه پامیر-آلای، یک مانع طبیعی عظیم هستند که در استان سغد شمال تاجیکستان، رشتهکوههای زرافشان و حصار را قطع میکنند. این کوهها بلندترین بخش رشتهکوه زرافشان را تشکیل میدهند و چه با پای پیاده و چه با ماشین به آنها نزدیک شوید، نمیتوانید از عظمت و زیبایی آنها شگفتزده نشوید.این کوهها که اغلب بهعنوان جواهرات تاجیکستان بهدلیل دریاچههای فیروزهای و آبیآسمانیشان شناخته میشوند، پوشیده از درختان ارس و دیگر جنگلهای بومی هستند. جمعیت انسانی در این منطقه امروزه کمتراکم است، اگرچه در دوران باستان شهرهای بزرگی در اینجا وجود داشتند، امّا مزیت این وضعیت این است که گیاهان و جانوران به خوبی رشد میکنند و به راحتی میتوان به طبیعت بکر پناه برد.
چشیدن غذاهای ویژه تاجیکستان یکی از نکات برجسته هر بازدید از این کشور است. نه تنها مواد اولیه تازه و خوشمزه به صورت محلی تولید میشوند، بلکه موقعیت این کشور در جاده ابریشم باعث شده است که برای قرنها، غذاهای ملّی متنوع آن تحت تأثیر فرهنگهای چین، روسیه، ایران و شبهقاره هند قرار بگیرد. در اینجا هشت غذای برتر معرفی میشوند که آشپزی تاجیکستان را از کشورهای همسایه متمایز میکند:
در بسیاری از محیطها، غذا از نقش صرفاً تغذیهای خود فراتر رفته و به بومهایی برای هویت ملّی تبدیل میشود که با طعمها و رایحههای میراث فرهنگی رنگآمیزی شدهاند. آسیای مرکزی، منطقهای غنی از تاریخ و فرهنگ، موزاییک آشپزی را ارائه میدهد که به اندازه مناظر آن متنوع است. در میان غذاهای متعددی که این منطقه پرجنبوجوش را زینت دادهاند، یکی به دلیل سادگی، تاریخچه و بحثهایی که برمیانگیزد، برجستهتر است: پلو (که گاهی اوش، پلاو، پیلاف، پلو یا پیلوف نیز نامیده میشود). با این حال، ادعای تعلق پلو به یک ملت واحد، نادیده گرفتن واقعیت و عمق میراث مشترک آسیای مرکزی است. این داستان فقط درباره یک غذا نیست؛ این داستان درباره مردم، ملتها و فرهنگهایی است که از طریق تاریخ مشترکشان بافته شدهاند.
سفر به کشورهای ازبکستان و تاجیکستان، با تاریخ غنی، فرهنگ اصیل و طبیعت بکر، تجربهای فراموشنشدنی را برای هر گردشگری رقم میزند. اما انتخاب یک گروه گردشگری معتبر و حرفهای برای این سفر میتواند تفاوت بزرگی در کیفیت و لذت سفر ایجاد کند. گروه گردشگری "سفرهای ناز" با ارائه خدمات منحصر به فرد و برنامهریزی دقیق، یکی از بهترین گزینهها برای سفر به این دو کشور زیبا و تاریخی است. در این مقاله به دلایل اصلی که چرا باید با سفرهای ناز به ازبکستان و تاجیکستان سفر کنیم، میپردازیم.
تفاهمنامه همکاری در حوزه گردشگری بین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری تاجیکستان امروز، چهارشنبه ۲۴ بهمنماه، در حاشیه دومین روز از هجدهمین نمایشگاه بینالمللی گردشگری تهران به امضای سید رضا صالحی امیری، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی ایران، و جمشید جمعه خانزاده، رئیس کمیته گردشگری دولت تاجیکستان، رسید.
سفر تاجیکستان یکی از جذابترین سفرهایی است که هر ایرانی باید حتما آن را تجربه کند. زبان مشترک، فرهنگ مشترک، ادبیات مشترک، مذهب و دین مشترک و از همه مهمتر تاریخ مشترک آن را به یکی از بهترین مقاصد گردشگری برای ما تبدیل کرده است. شهرهای تاجیکستان سرشار از آرامش، احترام و زیبایی است. ما به عنوان گروهی که سالهای سال در حال برگزاری سفرهای منحصر به فرد جاده ابریشم و تاجیکستان هستیم، آرزویمان این است که شما از این کشور باشکوه و زیبا دیدار کنید.
پارک صدرالدّین عینی یک پارک فرهنگی و تفریحی است که در سال 1960 در شمال شهر دوشنبه ساخته و به بهرهبرداری رسید. مساحت کل پارک 6 هکتار است. مسیر اصلی پارک به قسمت دایرهای شکلی که پر از باغچههای گلدار است تا ورودی دوم منتهی میشود.در محوطه پارک تعدادی تراس، بالکن، چایخانه، اشکال کوچک معماری، ویژگیهای طراحی پارک، فوارهها و غیره وجود دارد. علاوه بر این، انواع زیادی از درختان، بوته ها، گیاهان و گل ها در سراسر پارک کاشته شده است.
بیش از 20 سال است که سفرهایی با عنوان "سفرهای گروهی جاده ابریشم" از مبدا ایران برگزار میکنیم. سفرهایی به مقصد کشورهای ترکمنستان، ازبکستان و تاجیکستان، برای بازدید از شهرهای تاریخی سمرقند، بخارا و خیوه.