حمام حاج آقای تراب یا حمام دوقلو که در محله علیآباد یا کوچه سیدهاو روبروی مسجد حاج آقا تراب شهر نهاوند قرار دارد نمادی از هنر ایرانی اسلامی است که در سال ۱۲۳۰ و در زمان ناصرالدین شاه قاجار بنا نهاده شدنهاوند از شهرستانهای مهم تاریخی استان همدان به شمار میآید و نظریههای مختلفی از پیشینه تاریخی این منطقه باستانی باقی مانده است شهرستان نهاوند از شمال به شهرستان تویسرکان و از شمال غربی به شهرستان کنگاور در استان کرمانشاه از شرق به بخش ثامن در شهرستان ملایر و از جنوب به شهرستان سلسه و دلفان در استان لرستان و از غرب به شهرستان کرمانشاه محدود میشود.
نهاوند به علت دارا بودن موقعیت جغرافیایی ویژه و آب فراوان و خاک مستعد از نواحی ممتاز استان همدان به شمار میرود و از مکانهای دیدنی و تاریخی متعددی برخوردار است در این میان حمام حاج آقا تراب یا حمام دوقلو که در محله علیآباد و بافت قدیمی شهر نهاوند قرار دارد نمادی از هنر ایرانی اسلامی است که در سال ۱۲۳۰ و در زمان ناصرالدین شاه قاجار بنا نهاده شده و گردشگران از این بنا بازدید میکنند. در سر در ورودی این بنا، کتیبهای نصب شده که نام بانی حمام و تاریخ ساخت آن را، سال ۱۲۳۰ هجری شمسی در زمان ناصرالدین شاه قاجار بیان میکند ولی به سبک دوران صفویه ساخته شده است.
درِ ورودی حمام پنج پله پایین تر از سطح کوچه است و دو نیم ستون زیبا در دوطرف آن قرار گرفته است. دیواری فضای داخلی حمام را به دو قسمت تقسیم می کند. قسمت اول شامل سردخانه یا رختکن است که در وسط آن چهار ستون سنگی، گنبد و روزنه ای در وسط آن جهت نورگیری و تهویه هوا قرار گرفته و در این میان حوضی زیبا جای گرفته است که حجره ها یا طاق نماهایی در سه سمت آن وجود دارد. یک سمت شاهنشین با دو ستون که بربالای آن صحنه ای از شاهنامه نقاشی شده از سایر قسمت ها جدا می شود.
در اطراف فضای داخلی گنبد نقش و نگارهای متنوع گیاهی وگلدان های تزیینی با نقوش مرغان و نیز یک کتیبه وجود دارد. قسمت دوم شامل گرمخانه حمام است که مشابه قسمت رختکن چهارستون در وسط و یک گنبد کوچک تر بر بالای آن دارد . مصالح این حمام از آجر، ساروج و سنگ با تزیینات گچ بری، آهکبری، کاشیکاری و نقاشی است. حمام حاج آقا تراب امروزه به موزه مردم شناسی تبدیل شده است و در آن مراسم شست وشو در بخش حمام مردانه و سنت حنابندان عروسی در بخش حمام زنانه به نمایش درآمده است.
دیدگاه خود را بنویسید