سریلانکا، کشور سواحل بیانتها، آثار تاریخی متعدد، مردم مهماننواز و غذاهای لذیذ و ارزان است. کشورهای بسیار کمی در دنیا هستند که بهاندازه سریلانکا، جاذبهها و آثاری دارند که در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده باشد. فرهنگ بیش از ۲۰۰۰ ساله سریلانکا را میتوانید در بقایای آثار تاریخی تماشا کنید. جایی که در آن صومعههای افسانهای با زیباترین جزییات تزیین شدهاند.
در سریلانکا میتوانید حیات وحش را از نزدیک لمس کنید. تورهای سافاری شما را به تماشای فیلها، بوفالوها ، پلنگها و هزاران پرنده رنگارنگ و زیبا میبرد. فاصلهها در سریلانکا بسیار نزدیک است. در این کشور دیدنی میتوانید انواع جاذبههای گردشگری را یکجا تجربه کنید. در سواحل زیبا آفتاب بگیرید، در معابد هزارساله مراقبه کنید، در دهکدههای آرام گردش کنید، پرندهها و گلهای وحشی را تماشا کنید، غذاهای محلی را امتحان کنید و از بقایای دوران استعمار و جاذبههای زیبای مرتبط با آن دیدن کنید.
سریلانکا یک مقصد گردشگری فوقالعاده و در عین حال مقرونبهصرفه است. این کشور با همه زیباییهایش هنوز آنطور که باید به دنیا معرفی نشده است و این بدان معناست که در سریلانکا از سیل جمعیت گردشگران خبری نیست.
اگر از تفریحات ساحلی و آبوهوای استوایی خسته شدید، میتوانید به مناطق مرتفع سر بزنید و در آبوهوای مطبوع و چشماندازهای سرسبز تپهها از زیبایی طبیعت لذت ببرید. اگر میخواهید کوهپیمایی کنید یا طبیعت بکر را تجربه کنید، سریلانکا مقصدی فوقالعاده است.
عکس از وبسایت latexforless.com (عکاس: نامشخص)
بهترین امکانات موجسواری و غواصی در سواحل برای گردشگران فراهم شده است. بنابراین، اگر مسافری هستید که دوست ندارید یکجا بنشینید و دور و برتان را تماشا کنید، اگر میخواهید ماجراجویی و هیجان را تجربه کنید، در سریلانکا ناامید نمیشوید.
سریلانکا روز به روز بیشتر از قبل جای خود را در میان مقاصد گردشگری برتر پیدا میکند و گردشگران زیادی از سراسر دنیا به شوق لذت بردن از جاذبههای منحصربهفرد سریلانکا، به این نقطه از کره خاکی سفر میکنند.
اطلاعات ضروری سریلانکا
اختلاف ساعت با تهران
سریلانکا در منطقه زمانی GMT+5:30 واقع شده و با توجه به ساعت تابستانی، یک ساعت از تهران جلوتر است.
زبان رسمی
سینهالی / تامیل
واحد پول
روپیه سریلانکا (LKR)
نوع برق شهری
برق شهری در سریلانکا ۲۳۰ ولت و ۵۰ هرتز است. پریزها و دوشاخهها از نوع D، M و G هستند که در ادامه تصویر آنها را مشاهده میکنید:
عکس از وبسایت powerplugsocket.com
کد کشور
+۹۴
شمارههای اضطراری
پلیس: ۱۱۸ / ۱۱۹
آمبولانس و آتشنشانی: ۱۱۰
پلیس گردشگری: ۰۱۱-۲۴۲۱۰۵۲
جهت رانندگی
چپ
فرودگاههای بینالمللی
کلمبو – فرودگاه بینالمللی باندرانیکی
هامبانتوتا - فرودگاه بینالمللی ماتالا
آبوهوایی سریلانکا
آبوهوا در سریلانکا، استوایی است و دو فصل متمایز گرم و خشک دارد. میانگین دمای هوا در سریلانکا معمولا بین ۲۸ تا ۳۲ درجه سانتیگراد است. این دما ممکن است بر اثر تغییرات کلی دمای هوا در سراسر دنیا، تغییر کند. دمای هوا در منطقه Nuwara Eliya که در ارتفاعات مرکزی قرار دارد، ممکن است تا ۱۶ درجه سانتیگراد هم کاهش یابد. در مناطق ساحلی شرقی و در منطقه Batticaloa، دمای هوا تا ۳۲ درجه هم میرسد. برخی از نواحی ساحلی تحتتاثیر نسیمهای اقیانوسی، خنکتر هستند. سردترین ماههای سال دسامبر و ژانویه و گرمترین ماههای سال آوریل و اوت است.
بهترین زمان برای سفر به سریلانکا
نواحی غربی و جنوبی فصل بارانی خود را در ماههای مه تا سپتامبر تجربه میکنند در حالی که نواحی شمالی و شرقی بین اکتبر تا ژانویه تحتتاثیر فصل بارانی قرار میگیرند. درمجموع، سریلانکا کشوری است که میتوانید در تمام طول سال به آن سفر کنید. چنانچه در منطقهای آبوهوا برای سفر مناسب نباشد، در منطقه دیگر میتوانید آبوهوای مطبوعی را تجربه کنید.
بهترین زمان توصیه شده برای سفر به سریلانکا، فصل خشک نواحی ساحلی یعنی از آوریل تا نوامبر برای سواحل شرقی و از دسامبر تا مارس برای سواحل غربی و ارتفاعات مرکزی است.
کریسمس و روزهای آغازین سال نو همزمانهای محبوبی برای سفر به این کشور هستند. ژوئیه و اوت فصل جشنوارهها در سریلانکا است. اگر میخواهید در این دو زمان به این کشور سفر کنید، حتما اماکن اقامتی مورد نظرتان را از قبل رزرو کنید.
هزینههای سفر به سریلانکا
اقامت
اگر بخواهید با کمترین هزینه در سریلانکا اقامت داشته باشید، باید در مسافرخانههای معمولی اتاق رزرو کنید. برای اقامت در گزینههای لوکس و مجلل از میان هتل های سریلانکا پول بسیار بیشتر باید پرداخته شود.
غذا
کمهزینهترین غذایی که میتوانید در سریلانکا بخورید، برنج و کاری است. وعدههای غذایی در رستورانهای معمولی و هتلها مسلما بیشتر قیمت دارند. اگر بخواهید در رستورانهای لوکس غذا بخورید باید مبلغ بسیار زیادی هزینه کنید.
حمل و نقل عمومی
اگر بخواهید از اتوبوس بهعنوان وسیله نقلیه استفاده کنید، هزینه کمتری باید بپردازید. اگر بخواهید دوچرخه کرایه کنید، از قطار استفاده کنید یا بعضی روزها ماشین سواری بگیرید، هزینه روزانه آن حدودا چند برابر میشود. اگر بخواهید هر روز از ماشین سواری استفاده کنید، مبلغ بسیار بیشتری را باید در نظر بگیرید.
توصیههایی برای صرفهجویی در هزینهها
برنامهریزی داشته باشید و پروازها و اماکن اقامتی را از قبل رزرو کنید: اگر بتوانید یک ماه قبل یا حتی خیلی زودتر اتاق خود را رزرو کنید، میتوانید تخفیف قابل توجهی بگیرید. حتی میتوانید از ۵۰ درصد کاهش قیمت بهره ببرید اگر بهخوبی برنامهریزی کنید. در مورد پرواز هم این نکته را در نظر بگیرید. چند روزی سایتهای رزرو آنلاین پرواز را در نظر بگیرید و زمانی که برایتان مناسبتر است را انتخاب کنید. حتما چندین سایت را چک کنید و قیمتها را مقایسه کنید. پرواز در ساعتهای خاص مثلا نیمهشب یا صبح زود، شانس شما را برای دریافت تخفیفهای ویژه افزایش میدهد.
اگر با هواپیماییهای ارزان سفر میکنید، غذای حاضری همراهتان ببرید. چون معمولا غذاهای ارائه شده در هواپیماییهای ارزان، بسیار گران هستند. بارتان را تا جایی که ممکن است سبک کنید. چون هواپیماییهای ارزان اخیرا بابت بار اضافه هزینههای سنگینی دریافت میکنند.
عکس از وبسایت flightglobal.com (عکاس: نامشخص)
روزهای منتهی به سفرتان، در وبسایت www.mydeals.lk ثبت نام کنید تا از تخفیفهای مختلف باخبر شوید. گاهی در این وبسایت میتوانید رستورانی با ۴۰ درصد تخفیف پیدا کنید.
از تجربیات و غذاهای محلی لذت ببرید: همه کشورها مناطقی دارند که توریستی محسوب میشوند و هزینهها در این جاذبهها و نواحی اطراف آنها بسیار بیشتر از سایر نقاط است. برای اینکه از چنین جاهایی فاصله بگیرید، با یکی از اهالی منطقه صحبت کنید. از او در مورد تجربیات ناب ولی غیرتوریستی منطقه بپرسید.
در وبسایت www.withlocals.com میتوانید از تجربیات اهالی استفاده کنید. در این وبسایت میتوانید افرادی را پیدا کنید که در منزل خودشان به شما یاد میدهند که غذای محلی درست کنید. مطمئنا تجربه غذا خوردن با یک خانواده محلی در منزل آنها، بسیار متفاوت و منحصربهفرد خواهد بود. همچنین، اهالی ممکن است تورهایی را به شما معرفی کنند که در هیچ آژانس گردشگری اسمی از آنها برده نمیشود اما ارزش دارند که برای آنها وقت بگذارید.
بهجای اینکه به رستورانهای گرانقیمت و توریستی بروید، غذاهای خیابانی را امتحان کنید و در رستورانهای کوچک محلی غذا میل کنید.
عکس از وبسایت holidify.com (عکاس: نامشخص)
در بازارهای مواد غذایی هم میتوانید انواع میوهها و سبزیجات را خریداری کنید. این محصولات، تازه، سالم و ارزان هستند. میوههایی که در سریلانکا میبیند، بسیار متنوع هستند و بدون امتحان کردن آنها نباید این کشور را ترک کنید.
از وسایل حمل و نقل عمومی استفاده کنید: شیوه حمل و نقلی که انتخاب میکند به منطقه، برنامه سفر و تعداد همراهان شما بستگی دارد. شهرهای سریلانکا معمولا توک توک دارند. این وسایل نقلیه که دارای سه چرخ هستند، بهازای کیلومتر اول ۵۰ روپیه و برای کیلومترهای بعدی ۴۰ روپیه هزینه دریافت میکنند. در شهر کلمبو، توک توک بهترین و راحتترین روش برای گشتوگذار در شهر و بازدید از جاذبههای مختلف در مدت زمان کوتاه است.
اگر نمیتوانید از توک توک استفاده کنید، اتوبوس را در نظر بگیرید. هزینه آنها برای مسیرهای سه تا چهار کیلومتری در حدود ۲۰ روپیه است. اگر بار زیاد و چمدانهای بزرگ داشته باشید، باید بابت آن هم هزینه جداگانه بپردازید. برای سفرهای طولانی میتوانید از اتوبوس و قطار استفاده کنید. در وبسایت راهآهن سریلانکا میتوانید برنامه سفر قطارها را مشاهده کنید: http://www.eservices.railway.gov.lk
برای انتخاب وسیله حمل و نقل مناسب، میتوانید با اهالی هم مشورت کنید.
در فصل خلوت سال سفر کنید: موثرترین کاری که برای کاهش هزینه سفرتان میتوانید انجام دهید این است که در فصل کمگردشگر یا آفسیزن سفر کنید. فصل پرگردشگر در سری لانکا از نوامبر تا مارس است؛ زمانی که بسیاری از کشورهای دنیا فصل زمستان را میگذارنند و برای تعطیلات زمستانی این مقصد گرم را انتخاب میکنند.
سفر در فصل خلوت سال، تا ۵۰ درصد هزینههای سفرتان را کاهش میدهد.
از جاذبههای رایگان استفاده کنید: بسیاری از فعالیتهای تفریحی و دیدنیهای سریلانکا رایگان هستند. مثلا تورهای دوچرخهسواری یا پیادهروی، شنا در سواحل، صعود از کوهها، بازدید از بازارهای محلی، بازدید از بازارهای شناور، شرکت در رویدادهای فرهنگی خیابانی، بازدید از نمایشگاههای خیابانی و...
عکس از وبسایت sri-lanka-trips.com (عکاس: نامشخص)
در خانه یکی از اهالی اقامت کنید: با این کار میتوانید هزینه سفر خود را ۵۰ درصد کاهش دهید نسبت به زمانی که بخواهید در هتل اقامت کنید. مطمئن باشید که استفاده از این شیوه، امن و البته تجربهای منحصربهفرد است و میتوانید دوستان جدیدی پیدا کنید. وبسایتهای زیادی برای پیدا کردن و رزرو مکان اقامت در منزل اهالی کشورهای مختلف وجود دارد که یکی از بهترینهای آنها سایت Airbnb است. خدمات این سایت کاملا دوستدار کاربر و شفاف است، ضمن اینکه هزینه بسیار کمی دارد.
بطری آب همراه ببرید: اگر بخواهید در رستورانها و خیابانها، هر جا که تشنه شدید، آب بستهبندی شده بخرید، در پایان سفر متوجه میشوید که هزینه زیادی فقط بابت خرید آب پرداخت کردهاید. بطری آب یا قمقمه خود را همه جا همراه ببرید و هر زمان به آب سالم دسترسی داشتید آن را پر کنید. اگر خوراکی یا نوشیدنی لازم دارید آن را از سوپرمارکتها بگیرید چون ممکن است هتلها آنها را بیشتر از قیمت واقعی با شما حساب کنند.
خودتان آشپزی کنید: تعداد بسیار کمی از افراد به این کار علاقه نشان میدهند که در سفر خودشان آشپزی کنند. اما این کار میتواند تجربهای هیجانانگیز و متفاوت باشد. لازم نیست غذای مفصل بپزید، غذاهای حاضری و سبک را در برنامه غذایی خود بگنجانید.
اگر میخواهید در رستوران غذا بخورید، در وعده ناهار این کار را انجام دهید. بسیاری از رستوران های سریلانکا بابت وعده ناهار، منوهای ارزانتری نسبت به شام دارند. اگر صبحانه مفصل بخورید، ناهار را در رستوران بخورید و یک شام سبک خودتان بپزید، هم برای سلامتی شما بهتر است و هم برای کیف پولتان.
سیم کارت محلی بگیرید: اگر بخواهید از سیمکارت خودتان استفاده کنید، هزینههای شما بسیار افزایش مییابد. هزینه استفاده از تلفن همراه در سریلانکا نسبت به بسیاری از کشورهای دنیا ارزانتر است. این مطلب هم برای تماسهای داخلی صادق است و هم تماسهای خارجی.
یک سیم کارت محلی با پکیجهای دیتا و تماس تهیه کنید. با این کار میتوانید بهراحتی و با قیمت ارزان با اماکن توریستی و اقامتی مختلف تماس بگیرید و بهراحتی از اینترنت استفاده کنید. اپراتورهای Dialog و Mobitel آنتندهی خوبی در سراسر سریلانکا دارند.
جاهای دیدنی سریلانکا
سیگیرییا (Sigiriya)
سیگیریا یک منطقه باستانی و باروی صخرهای است که در شمال منطقه متاله (Matale) در نزدیکی شهر دامبولا در استان مرکزی سریلانکا واقع شده است. یک ستون صخرهای عظیم به ارتفاع ۲۰۰ متر مشرف به تعدادی بنای باستانی قرار گرفته که از ویژگیهای منحصربهفرد این منطقه تاریخی است. پادشاه کاسیاپا (Kasyapa) این منطقه را بین سالهای ۴۷۷ تا ۴۹۵ بهعنوان پایتخت جدید خود برگزیده است. او کاخ خود را بر فراز این صخره بنا نهاده و فضای داخلی آن را با نقاشیهای دیواری رنگین تزیین کرده است.
در یک زمین مسطح کوچک در میانه راه بهسمت این صخره، دروازهای بهشکل یک شیر بزرگ وجود دارد که این منطقه باستانی نام خود را از همین دروازه گرفته است. کلمه Sīhāgiri بهمعنای شیر سنگی است. این پایتخت و قصر پادشاهی پس از مرگ پادشاه متروکه شد و تا قرن چهاردهم بهعنوان صومعه بودایی مورد استفاده قرار میگرفت. سیگیریا امروزه یکی از آثار میراث جهانی یونسکو است و یکی از بهترین نمونههای شهرسازی زمانهای گذشته است. بخش وسیعی از وجه غربی صخره در محدودهای به طول ۱۴۰ متر و ارتفاع ۴۰ متر، نقاشیهای دیواری رنگینی وجود دارد که این بخش از مجموعه را به یک گالری بزرگ تبدیل کرده است.
معبد دندان مقدس
سری دالادا مالیگاوا (Sri Dalada Maligawa) یا معبد دندان مقدس، یک معبد بودایی در شهر کاندی (Kandy) است. این معبد در یک مجموعه کاخ پادشاهی قرار گرفته که متعلق به امپراتوری کاندی بوده است. این معبد محل نگهداری دندان بودا است. از زمانهای قدیم، این دندان مقدس نقش مهمی در سیاست این منطقه داشته است چراکه اهالی اعتقاد دارند هر کسی این یادگار مذهبی را در اختیار داشته باشد، حکومت کشور را به دست میگیرد. کاندی آخرین پایتخت پادشاهان سریلانکا بود و امروزه به خاطر این معبد، بهعنوان یکی از آثار میراث جهانی یونسکو ثبت شده است.
در این معبد مراسم مذهبی هنوز هم انجام میشود. این آیینهای مذهبی سه بار در روز اجرا میشوند؛ سپیدهدم، ظهر و شب. هر چهارشنبه، یک مراسم نمادین شستوشوی دندان برگزار میشود. برای شستوشو از آب معطری استفاده میکنند که گلهای معطری به نام Nanumura Mangallaya در آن ریختهاند. معتقدند که این آب مقدس، شفابخش است و بین افراد حاضر در مراسم توزیع میشود.
این معبد در بمبگذاریهای یک گروه نظامی جدایی طلب به نام ببرهای تامیل، در سال ۱۹۹۸ آسیب دید ولی کاملا بازسازی شده است.
بوداییهای امروزی معتقدند زمانی که بودا از دنیا رفت، میان مریدانش اختلاف بزرگی ایجاد شد؛ هرکدام برای دفن جسد او نظری داشتند و نمایندگان هر کشور بودایی تلاش میکردند که افتخار به خاک سپردن جسد بودا را نصیب سرزمین خود کنند. اما بودای بزرگ به یک کشور خاص تعلق نداشت و یک پیشوای مذهبی بود و این بود که سرانجام به این نتیجه رسیدند که هر قسمت از بدن بودای مقدس را به یک کشور بسپارند.
به این ترتیب، یکی از دندانهای او نصیب کشور سریلانکا شد. این دندان را با تشریفات و احترام خاصی به سریلانکا آوردند و برای اینکه همه مریدانش بتوانند آن را زیارت کنند معبد عظیمی بر پا کردند و نام این معبد را معبد دندان گذاشتند.
معبد طلایی دامبولا (Dambulla)
غارمعبد دامبولا که با نام معبد طلایی دامبولا هم شناخته میشود، در نواحی مرکزی سریلانکا واقع شده است. این مجموعه در ۱۴۸ کیلومتری شرق کلمبو (Colombo) و ۷۲ کیلومتری شمال کاندی واقع شده است. معبد طلایی دامبولا در سال ۱۹۹۱، در فهرست میراث جهانی یونسکو جای گرفت.
دامبولا بزرگترین مجموعه معابد غاری در سریلانکا است که بهخوبی حفظ و نگهداری شدهاند. این صخره ۱۶۰ متر بلندی دارد. در نواحی اطراف، بیش از ۸۰ غار ثبت شده وجود دارد. بیشتر جاذبههای این مجموعه حوالی پنج غار قرار دارند. این جاذبهها شامل نقاشیهای دیواری و تندیسهای متعدد است. این نقاشیها و تندیسها همگی مرتبط با گاتاما بودا (Gautama Buddha) و زندگی او هستند. درمجموع ۱۵۳ تندیس بودا، سه تندیس از پادشاهان سریلانکا و چهار تندیس از الههها و خدایان در این مجموعه وجود دارد. نقاشیهای دیواری مساحتی معادل ۲۱۰۰ کیلومتر مربع را میپوشانند. تصاویر دیوارههای این غارها شامل تصاویری از اولین موعظه بودا و وسوسه دیو ماره (Mara) است.
اهالی این منطقه پیش از ورود آیین بودایی به سریلانکا در این غارها زندگی میکردند چراکه بخشهایی از این مجموعه مکانهایی برای دفن اموات بوده که اکنون اسکلتهای ۲۷۰۰ ساله در آنها کشف شده است.
پرورشگاه فیل پیناوالا (Pinnawala)
این پرورشگاه فیل محلی برای نگهداری و حفاظت از فیلهای آسیایی است که در دهکده پیناوالا در ۱۳ کیلومتری شهر Kegalle در استان Sabaragamuwa قرار دارد. در سال ۲۰۱۱، ۸۸ فیل شامل ۳۹ فیل نر و ۴۹ فیل ماده از ۳ نسل در این مجموعه زندگی میکردند.
این پرورشگاه بهمنظور حفاظت و مراقبت از فیلهایی پایهگذاری شد که بدون غذا، از پدر و مادر خود دور افتاده بودند و در جنگلهای سریلانکا رها شده بودند. این مجموعه در سال ۱۹۷۵ توسط دپارتمان حفاظت از حیات وحش سریلانکا، ساخته شده است. این مجموعه ابتدا در پارک ملی Wilpattu قرار داشت و بعدها بعد از چند بار جابهجایی به مکان جدید منتقل شد.
در حال حاضر این پرورشگاه به یکی از محبوبترین جاهای دیدنی سریلانکا تبدیل شده است. گردشگران زیادی بهخصوص خانوادهها برای تماشای حمام کردن و بازی فبلها به این پرورشگاه سر میزنند. تمامی هزینه ورودی دریافتی از گردشگران، صرف نگهداری از فیلها میشود. گردشگران میتوانند تمام مراحل نگهداری و مراقبت از فیلها را که بهطور روزانه انجام میشود، از نزدیک مشاهده کنند.
پارک ملی یالا (Yala)
پارک ملی یالا، پربازدیدترین و دومین پارک ملی بزرگ سریلانکا است. این پارک به پنج قسمت تقسیم شده که در حال حاضر دو قسمت از آن برای بازدید عموم باز است. هرکدام از این بخشها نام جداگانهای دارند. بخش اول پارک ملی روهونا (Ruhuna) و بخش دوم پارک ملی کومانا (Kumana) یا یالای شرقی نام دارد.
این مجموعه در نواحی جنوب شرقی این کشور واقع شده و در استان جنوبی و استان اووا (Uva) قرار گرفته است. این پارک وسعتی معادل ۹۷۹ کیلومتر مربع دارد و در ۳۰۰ کیلومتری کلمبو واقع شده است. این پارک در سال ۱۹۰۰ بهعنوان منطقه حفاظتشده حیات وحش انتخاب شده است و به خاطر تنوع حیوانات وحشی شهرت دارد.
پارک ملی یالا اهمیت زیادی در حفظ فیلهای سریلانکایی، پلنگهای سریلانکایی و پرندگان آبی دارد. در مجاورت این پارک، شش پارک ملی و ۳ منطقه حفاظت شده حیات وحش وجود دارد که یکی از بزرگترین آنها پارک ملی Lunugamvehera است.
این پارک اکوسیستمهای متعددی را در بر میگیرد؛ از جنگلهای بارانی و مرطوب گرفته تا منابع آب شیرین و تالابها. ۲۱۵ گونه متنوع از پرندگان که شش تای آنها در معرض خطر انقراض قرار دارند، در این پارک پناه گرفتهاند. تعداد پستانداران این پارک ۴۴ گونه است و یکی از بزرگترین تجمعهای پلنگ در دنیا در این پارک است.
نواحی اطراف این پارک، در گذشته محل زندگی تعدادی از تمدنهای باستانی بوده است. دو زیارتگاه مهم Sithulpahuwa و Magul Vihara در این پارک واقع شدهاند. در سال ۲۰۰۴، سونامی اقیانوس هند، آسیبهای زیادی به این پارک وارد کرد و ۲۵۰ نفر در نواحی مجاور پارک جان خود را از دست دادند. تعداد گردشگران این پارک از سال ۲۰۰۹ روز به روز افزایش مییابد چراکه اقدامات امنیتی زیادی در این پارک برای گردشگران صورت گرفته است.
پارک ملی Udawalawe
این پارک ملی در مرز میان استانهای Sabaragamuwa و Uva قرار دارد. این پارک بهمنظور حفاظت از حیوانات وحشی ساخته شده است. این مجموعه حفاظتشده، مساحتی در حدود ۳۰ هزار هکتار را در بر میگیرد. این منطقه پیش از اینکه بهعنوان پارک ملی و پناهگاه حیات وحش انتخاب شود، برای کشاورزی تناوبی مورد استفاده قرار میگرفته است. این پارک در ۱۶۵ کیلومتری کلمبو قرار دارد و یکی از مهمترین زیستگاههای پرندگان آبی و فیلهای سریلانکایی است. این پارک سومین پارک پربازدید سریلانکاست و به یکی از جاذبههای گردشگری محبوب این کشور تبدیل شده است بهخصوص برای کسانی که به جاذبههای طبیعی و حیات وحش علاقه دارند.
قله آدم (Adam's Peak)
این قله در زبان محلی سری پادا (Sri Pada) یا Samanalakanda نامیده میشود که بهمعنای کوه پروانه است. این کوه مخروطی ۲۲۴۳ متری در نواحی مرکزی سریلانکا قرار دارد. این قله را سری پادا یعنی جای پای مقدس نامیدهاند چون در نزدیکی قله، تخته سنگی مسطحی قرار دارد که بوداییها معتقدند جای پای بودا است. پیروان آیین هندو اعتقاد دارند که این مکان، قدمگاه شیوا است و مسیحیان و مسلمانان منطقه معتقدند که این صخره، جای پای حضرت آدم (ع) یا سنت توماس است.
دسترسی به این قله از طریق شش مسیر پیادهروی میسر است. این شش مسیر به شهرهای بزرگ ارتباط دارند و ابتدای آنها با اتوبوس و وسایل نقلیه عمومی قابل دسترس است. این کوه نه به خاطر ارتفاع بلکه به خاطر اهمیت مذهبی که در ادیان مختلف دارد، در دنیا مشهور است. اینجا یک مکان زیارتی مهم بهخصوص برای بوداییان است. آنها چندین ساعت مسیر دسترسی به قله را برای زیارت طی میکنند. بسیاری از آنها برای طلوع آفتاب، خودشان را به قله میرسانند. کوهپیمایی در شب برای رسیدن به این قله تجربه منحصربه فردی است. تمام مسیرها با چراغ روشن شدهاند.
رژیم غذایی در سریلانکا
عوامل متعدد اجتماعی، فرهنگی و تاریخی دست به دست هم دادهاند تا آشپزی سریلانکا شکل بگیرد. تاثیر دوران استعمار هلند را نمیتوان بر آشپزی این منطقه نادیده گرفت، ضمن اینکه آشپزی اندونزی و جنوب هند هم بر سریلانکا تاثیر گذاشته است. امروزه برنج، نارگیل و ادویههای متعدد از اصلیترین مواد تشکیلدهنده غذاهای سریلانکایی هستند.
مهمترین ویژگی رژیم غذایی در سریلانکا، استفاده از برنج آبپز یا بخارپز است که با انواع خوراک، کاری ماهی، مرغ، گوشت گوساله یا گوسفند سرو میشود. انواع دیگری از خوراک هم وجود دارند که با سبزیجات و حبوبات تهیه میشوند و در کنار برنج سرو میشوند.
همراه با غذا، انواع ترشی میوه و سبزیجات، چتنی و نوعی سس استفاده میکنند که از پودر نارگیل، فلفل و آبلیمو تهیه میشود.
در ادامه با تعدادی از غذاهای مشهور سریلانکا آشنا میشویم:
Kottu
این غذا از نانی به نام godhamba roti تهیه میشود. مواد دیگر تشکیلدهنده این غذا عبارت است از تخممرغ، گوشت و پنیر که هر کس طبق ذائقه خود از آنها استفاده میکند.
Hoppers
این غذا را با خمیری تهیه میکنند که با آرد برنج، شیر نارگیل و ادویهجات درست میشود. این غذا را یا بخارپز یا سرخ میکنند. این غذا انواع مختلفی دارد هم شور و هم شیرین. انواع شیرین آن عبارتاند از vandu appa و pani appa. برای تهیه انواع شور آن از موادی چون تخممرغ و شیر استفاده میکنند. همراه با آنها سسی به نام lunu miris سرو میکنند که ترکیبی از پیاز قرمز و ادویهجات است.
عکس از وبسایت tastytreat.net (عکاس: نامشخص)
Lamprais
این غذا از آن دسته غذاهایی است که از آشپزی هلندی الهام گرفته و یادگار دوران استعمار است. این غذا ترکیبی از برنج و خوراکی متشکل از گوشت، بادمجان و سبزیجات مختلف است که در برگ موز پیچیده شده و در فر طبخ میشود. این غذا، غذای مناسبی برای موقعیتها و مهمانیهای خاص است که افراد زیادی دور هم جمع میشوند. چراکه مراحل آمادهسازی آن نسبتا طولانی است. این غذا دوبار پخته میشود. یک بار برنج و مواد اولیه جداگانه پخته میشوند و بار دوم همه مواد داخل برگ موز پیچیده میشوند و در فر یا تنور پخته میشوند. همین مرحله، باعث ایجاد طعمی منحصربهفرد در این غذا میشود.
Kool
این غذا یکی از غذاهای دریایی است که در آن از انواع آبزیان استفاده میشود. اسفناج و آلو و لوبیا از دیگر مواد تشکیلدهنده این غذا هستند.
Roti
این نان، جزو دستهی نانهای غیر حجیم یا مسطح قرار میگیرد که با آرد گندم تهیه میشود. این نان انواع مختلفی دارد یکی از انواع آن thengappu roti نام دارد که در تهیه خمیر آن از نارگیل خردشده استفاده میشود. نوع دیگر Uraippu roti نام دارد که برای تهیه آن داخل خمیر از موادی چون فلفل سبز و پیاز خورد شده هم استفاده میکنند.
دسرها و شیرینیها
یکی از دسرهای رایج در سریلانکا، kevum نام دارد. این دسر یک نوع کیک روغنی است که با آرد برنج و شیره قند تهیه میشود. خمیر این شیرینی را در روغن سرخ میکنند تا طلایی مایل به قهوهای شود. این دسر هم انواع مختلفی دارد. مثلا برای تهیه یکی از انواع آن که Moong Kevum نام دارد از آرد یک نوع لوبیا استفاده میکنند و قبل از سرخ کردن آن را بهشکل الماس درمیآورند.
از دیگر شیرینیهای سریلانکا میتوان موارد زیر را نام برد:
Aluwa: یک نوع شیرینی که با آرد برنج و بهشکل الماس تهیه میشود.
Bibikkan: یک شیرینی با ظاهری شبیه به کیک که با آرد گندم، شیره نارگیل و نارگیل خرد شده تهیه میشود و مخصوص مناطق ساحلی است.
عکس از وبسایت life.lk (عکاس: نامشخص)
Kokis: نوعی غذا با ظاهری شبیه بیسکوییت ترد که از آرد برنج و شیر نارگیل تهیه میکنند.
Pushnambu: نوعی شیرینی با ظاهری شبیه کیک که از شیره نارگیل و آرد گندم تهیه میشود.
نویسنده: حمیده کریمی
دیدگاه خود را بنویسید