شیراز را شهر شور، شعر و عشق می دانند، شهری که چون چهل تکه ای است قدیمی که هر تکه اش طرحی و نقشی متفاوت دارد. شهر بهارنارنجها، شهر حافظ و سعدی، شهر سروهای سر به فلک کشیده، شهر نقوش باستانی تخت جمشید و شهر باغ ها مصفا و شهری که مهربانی آدمهایش، گذشته را به حال پیوند میدهد.
سفر به شیراز، سفر به جاذبه های بیشماری است که برای دیدن همه آنها، روزها وقت لازم است، اما تخت جمشید، نقش رستم، باغ هایی چون دلگشا، باغ عفیف آباد، نارنجستان قوام، باغ ارم، آرامگاه حافظ و سعدی، ارگ کریمخان، مسجد نصیرالملک و مسجد و حمام وکیل تنها بخشی از دیدنیهای این شهر زیباست. اما «بازار وکیل» قلب تپنده این شهر است، جایی که سال ها نبض اقتصادی شهر را در دستانش داشته و مرکز اقتصادی شیراز بوده است. می گویند کریم خان زند، پادشاهِ منصف زندیه که وکیل الرعایا لقب داشته، وقتی بازار قیصریه شهر لار را می بیند، هوای ساختن بازاری شبیه به آن در قلب شیراز که آن زمان پایتخت ایران بوده، به سرش می زند و این گونه بازار زیبای وکیل زاده می شود. این بازار که در مرکز شهر قرار دارد، هنوز بخشی از داد و ستدهای اقتصادی شهر را در خودش جای داده و دالان ها و راسته هایش پر از جنب و جوش فروشنده و خریدار است.
بازاری که عطر ادویهها و نقش پارچه ها، جادوی طرح فرش ها و گلیم هایش آدم را به گذشته می برد و گشتن در دالان ها و راسته هایش هم فال است و هم تماشا. می شود چشم ها را بست دل داد به آهنگ بازار و گم شد در حال و هوای خوش این بازار قدیمی.
بازار وکیل، از زیباترین بازارهای ایران است که از یک چارسو با طاقی گنبدی و چهار بازار عمود برهم ساخته شده است. بازار بزازها، بازار بنکدارها، بازار سراجها و بازار علاقبندان از بخشهای اصلی بازار وکیل است. راسته های این بازار سه بخش دارند، گذرگاهی برای عبور مشتریان، حریم مغازه که عموما به اندازه دو پله بالاتر از سطح زمین است و خود حجره به عنوان فضای فروش. مصالح ساخت بازار، گچ و آجر و آهک است و بخشی ازطاقها بازار با طرح هایی از ترنج تزئین شده است. همچنین چند کاروانسرا چون کاروانسرای روغنی ، احمدی و گمرک بعدها ساخته و به مجموعه بازار وکیل افزوده شده است.
دیدگاه خود را بنویسید