شهر باستانی سیمره در «دره سیمره»، در جنوب رودخانهای به همین نام و در شمال «کبیرکوه»، امروزه در شهرستان «دره٬شهر» استان «ایلام» بخشبندی شده است. گمان میرود این شهر همان شهر «ماداکتو» عیلامیان باستان باشد، که سپس به «مهرگانکَدَک» و «سیمره» شناخته شده است. در تاریخها آمده که سیمره شهری آباد بوده و دو دژ داشته، اما از نزدیک به یک هزاره پیش، ویران و رها میشود. برخی تاریخنگاران علت این ویرانی را زمینلرزهای بزرگ دانسته اند.
نخستین باستانشناسی که از سیمره بازدید کرد، «هنری راولینسون» نام دارد که در 1836 میلادی دست به پژوهش در این محوطه زد. راولینسون از ویرانههای سیمره نام برد و آن را وابسته به شاهنشاهی ساسانی دانست. «ژاک دِ مورگان» نیز در 1891 میلادی از این سرزمین تاریخی بازدید کرد و آن را همان شهر باستانی ماداکتو معرفی کرد. سپس «اورل اشتاین» در 1936 میلادی برای شناسایی آن دست به کار شد.
نشانههای برجای مانده از تاریخی شهر سیمره در مساحتی 120 هکتاری گسترده است. به همین سبب سیمره را بزرگترین زمین تاریخی غرب کشور میدانند. یکی از بخشهای این سایت باستانشناختی «تپه پامیل» درون شهر است که در 1362 خورشیدی کاوش شد. تپه پامیل بلندترین بخش سیمره باستانی است که نوترین بخش آن به دوران شاهنشاهی ساسانی باز میگردد و با زمینلرزهای ویران شد. در جایجای سیمره پلها، ساختمان ها، دژها و ساختمانهای ویران از دوران ساسانی به چشم میخورد.
تنها در یک پژوهش، با کاوشهایی که به سال 1384 خورشیدی انجام یافت، 246 بخش و سازه باستانی از دوران نوسنگی به بعد آشکار گردید. در میان این نمونهها، در تازهترین کاوشهای باستانی به سال 1389 خورشیدی، میتوان از بخشی با گستردگی 30 هکتار یاد کرد که امروزه «برزقواله» نامیده میشود. برزقواله نیز نشان از رخداد یک زمین لرزه بزرگ در دورانهای گذشته دارد.
بخشی دیگر به مساحت 20 هکتار «شاهنشین سیکان» نام دارد که از شاهنشاهی اشکانی و ساسانی تا دوران اسلامی نشانههایی تاریخی در خود جای داده است. میتوان از بخشهایی دیگر چون «یوژاندر 2» با مساحت 14 هکتار و نیز «تپه تپه» با مساحت 13 هکتار نام برد، همچنین باید از «دژ چوبینه»، «چم نمشت 1» و در کنار آن یک چهارتاقی، «تپه قلعه گل» یا «قلاگل» و در اطرافش نشانههایی از 12 برج با چیدمان نیمدایره یاد کرد. قلاگل و برج۲های پیرامونش شاید بخشی از یک کهندژ بوده باشند.
همچنین از این محوطه باستانی دستساختها و سفالینههایی هم یافت شده است.
دیدگاه خود را بنویسید