بنای یادبودی که پذیرای بیش از چهارصد شاعر، نویسنده و ادیب است، در قلب شهر تاریخی تبریز قرار گرفته و یکی از نمادهای این شهر بزرگ به شمار میآید.مقبره الشعرا در محله تاریخی سُرخاب قرار دارد و در گذشته بخشی از یک گورستان وسیع به شمار میآمد. گورستانی هشتصد ساله که پیکر انسانهای نامداری در آن دفن شده اند. یکی از معروفترین شخصیتهایی که در این آرامستان به خاک سپرده شدهاند، محمد حسین بهجت تبریزی متخلص به شهریار است که در سال 1367 خورشیدی دار فانی را وداع گفت.
علاوه بر شهریار، میتوان از حکیم اسدی توسی، قطران تبریزی، خاقانی شروانی، همام تبریزی، ظهیرالدین فارابی، لسانی شیرازی و دیگر شاعران پرآوازه نام برد که در این گورستان به خاک سپرده شدهاند.
گفته میشود بعد از چندین زلزله مهیب در تبریز، این قبرستان متروک شد اما به دلیل اهمیت شخصیتهای فرهنگی مدفون در آن، تصمیم به بازسازی و طرحریزی نمای آرامگاه گرفته شد. درنهایت ساخت بنایی که امروزه تبدیل به نمادی برای مقبرهالشعرا شده، به سال 1350 خورشیدی باز میگردد. در همین سال بود که یک مسابقه طراحی بنای یادبود در تبریز برگزار شد. اهمیت این مسابقه به حدی بود که آگهی آن در روزنامههای اطلاعات، کیهان و یغما به چاپ رسید. در نهایت طرح پیشنهادی «غلامرضا فروزان مهر» به عنوان بنای مقبرهالشعرا برگزیده شد.
دو ردیف پلکان دورتادور سازه مقبرهالشعرا قرار دارد که بازدیدکنندگان را به درون بنا هدایت میکند. بنایی عظیم که شهرت آن به واسطه طاقهای تودرتوی آن است. بخش اصلی فضای آرامگاه به یک اتاق بزرگ و چندین اتاق کوچکتر تقسیم میشود. درست همینجاست که مزار شهریار نظرها را به خود جلب میکند. مزاری که چهارچوبی شیشهای آن را احاطه کرده و بر روی آن تاریخ تولد و فوت این شاعر شهیر نیز حک شده است.
دور تا دور اتاق با اشعار، مجسمهها و تابلوهایی از اشعار شاعرانی که در این مکان دفن شدهاند، پر شده. در این مجموعه فرهنگی علاوه بر دیدار با آرامگاه شاعران، میتوان از چندین بخش جانبی از جمله کتابفروشی، بخش فروش صنایع دستی، بازدید از آثار پیکرتراشی و مجسمههای کوچک نیز بازدید کرد. همچنین مجموعه آثار شاعران خفته در مقبرهالشعرا در قالب کتاب و تولیدات فرهنگی در فروشگاه مجموعه قابل دسترسی است.
دیدگاه خود را بنویسید