شهر باستانی «استخر» که با پژوهش های انجام شده قدمت شش هزار ساله اش آشکار شده است، در 5 کیلومتری «تخت جمشید» و 65 کیلومتری «پاسارگاد»، درون دره «پلوار» در پیرامون شهرستان «مرودشت» استان «فارس» قرار دارد.
قدیمیترین سندی که نام شهر باستانی استخر در آن آمده است، دیوارنوشتهای به زبان پهلوی بر ایوان جنوبی کاخ «تچر» در پارسه است. یکی دیگر از این اسناد هم در دیوارنوشته شاپور یکم ساسانی در «نقش رستم» به چشم میخورد.
در تاریخ نویسیهای دوره اسلامی، برای مثال «فارسنامه»، ساخت این شهر به اسطوره ایرانی «کیومرث» و شکوه آن به پادشاه اسطورهای ایران «تهمورث» ربط داده شده است. از این شهر باستانی چهار دروازه که 90 هکتار گستره داشته و امروز کم و بیش ناپدید شده و ویرانههای پرآوازهای به نام «تخت طاووس» برجای مانده است.
استخر که بر سر راه تخت جمشید به پاسارگاد بوده، دیواری ستبر و برجهای دیدبانی و خندقی در پیرامون داشته است و از یک رود که «کُر» یا «سیوند» بوده و به درون دره راه داشته، سیراب میشده است. شهر باستانی استخر پس از شکوفایی در شاهنشاهی هخامنشی و افت شهرنشینی پس از یورش اسکندر و دوران سلوکی، در دوره شاهنشاهی ساسانی شکوه دیرینه خود را باز یافت. ساسان و بابک، نیا و پدر شاهنشاه بزرگ ساسانی اردشیر یکم، موبدان آتشکده بزرگ آناهیتای استخر بودند.
استخر از یورش ارتش اعراب آسیبهای فراوان دید و چون مردمانش در برابر بیگانگان خیزش کردند، بارها سرکوب شد و سرانجام پس از لشکرکشی «محی الدین ابوکالیجار» در سده پنجم خورشیدی سراسر نابود شد و آن شهر بزرگ تبدیل به ویرانهای رها شده گشت.
از این شهر باستانی سفالینه های به دست آمده است که به دوران عیلامی ها و پیش از آن بار میگردد. جدای از چند سازه، 4 پل یا آببند روی رود سیوند نیز در شهر استخر یافت شده است. این شهر باستانی در نیمه نخست سدهی بیستم به دست «هرتسفلد» و پس از او نیز «اشمیت» کاوش شد.
دیدگاه خود را بنویسید