«کاروانسرای دیر گچین» در 80 کیلومتری شمال شرقی قم قرار دارد و به نام «مادر کاروانسراهای ایران» نیز شناخته میشود. این یادگار ایران باستان بر سر «راه ابریشم» و نیز «راه تاریخی ری به قم» ساخته شده و امروزه در میانه «پارک ملی کویر» قرار دارد. نام این کاروانسرا در شمار آثار ملی ایران جای دارد.
سازه کارونسرای دیر گچین که به شاهنشاهی ساسانیان میرسد، در دورانهای سلجوقی، صفوی و قاجار نیز بازسازی شده است. این کاروانسرای در تاریخ نگاری های ایرانی به نام هایی چون «اردشیر»، «دیر الجص» و «دیر کاج» نیز یاد شده است. در این میان، نام ادرشیر و ساسانیان در کنار هم، گمانه زنی پیرامون ساخت کاروانسرای دیر گچین را بیش از هر گزینه دیگر به اردشیر باباکان شاهنشاه ساسانی میرساند.
ناگفته نماند که سازه های تاریخی دیگری همچون «قلعه سنگی محمدآباد کاج» و «قلعه گلی» نیز در نزدیکی دیر گچین ساخته شده است.
کاروانسرای دیر گچین یک سازه چهار تاقی است که گستره آن به نزدیک ۱۲ هزار هکتار میرسد. بخش های گوناگونی که در این کاروانسرا گنجانده شده است، که از آن میان میتوان به دروازه، 4 برج در چهار گوشه با تاق ضربی و 2 نیمبرج در دو سوی دروازه، مسجد 300 متری، 2 میرانسرا، آسیاب سنگی، حمام با سربینه و گرمخانه و خزینه، درگاه، 2 هشتی، ایوان، 4 ستون بنیادین، شبستان، بیش از 40 اتاق و حجره، شترخوان، اقامتگاه، پلکان های درونی و بیرونی به پشت بام و 2 چاه اشاره کرد.
بیرون کاروانسرای دیر گچین نیز سازههایی همچون آتشکده ای چهارگوش و گوشهدار در سمت غرب با دیوارهایی به درازای 6 متر، دژ، کورهی آجرپزی، 2 آب انبار و گورستانی نیز ساخته شده است که با افزودن آنها به خود کاروانسرا، گستره این کاروانسرای باستانی تا ۱۹ هزار هکتار نیز خواهد رسید.
در پیرامون این کاروانسرا دیواری چهارگوش به بلندایی بیش از ۵ متر، با پهنای 1 متر در درازای ۸۰ متر قرار گرفته است. این دیوار در بخش هایی کنگره دار است. در ساخت این سازه از خشت هایی با چینش زیگزاگی بهره برده شده است. آجرهای ساسانی ریزهکاری های شگرفی دارند، چنان که در بازسازی دوران سلجوقی نیز از همین خشت های باستانی بهره برده شده است.
پس از درگاه نخست، هشتی است و هشتی به میانسرا راه دارد. در این میانسرا مسجد و حمام و آسیاب و میانسرای پشتی و بخش های دیگر جای داده شده است. پیرامون این سازه چهارتاقی، ۳۶ اتاق چهارگوش در یک طبقه در چهار سو دیده میشود که هر کدام تنها یک درگاه دارد. اتاقها و حجرهها که بالاتر از تراز میانسرا قرار دارند، دارای ایوان، تاقچههایی با تورفتگی و قوسکشی، اجاق و سقف «چهار ترک» هستند.
در بخش شمال شرقی کاروانسرای دیر گچین، شاهنشین جای گرفته است. در این بخش میانسرایِ پشتی با 8 پهلو ساخته شده و اتاقهایی نیز دارد که هر یک با 3 در به بیرون راه دارند. بخش شمال خاوری بخشی ویژه بوده است که در دروان قاجار در پیوندگاه دو شترخوان خاوری و شمالی ساخته شده است.
دیدگاه خود را بنویسید