مسجد جامع تیس در منطقه آزاد چابهار واقع شده است و یکی از دیدنیهای منطقه به شمار میرود. مسجدی که شکل و شمایل متفاوتاش آدم را یاد بناهای مذهبی هندوستان میاندازد. فرمهای بامزه و رنگارنگ که علاوه بر دستبافتها، در لنجهای بلوچستان و هرمزگان و بوشهر، و همینطور مسجد جامع روستای تیس قابل مشاهده است.
مسجد جامع تیس یادگار قرون اولیه اسلامی است و داستاناش به صدر اسلام باز میگردد. یعنی همان هنگام که تیس بندری مهم در حاشیه دریای جنوب شرقی ایران به شمار میآمده است. امروزه چابهار تبدیل به تنها بندر اقیانوسی ایران شده اما همچنان روستای تیس را به عنوان یکی از روستاهای مهم خود در نزدیکی اقیانوس هند دارد. پیشتر اهمیت تیس در آن بوده است که کالاها از آسیای شرقی و هند به بندر تیس میآمدهاند و به مناطق مختلف خاورمیانه، آسیای میانه و قفقاز فرستاده میشدند.
روستای تیس در کوهپایه واقع شده و در ۵ کیلومتری شمال غربی شهر چابهار قرار دارد. آثار تاریخی متعلق به این روستا بازه زمانی گستردهای از دوره حکومت هخامنشیان تا دورههای بعدتر را شامل میشود. تا جایی که این منطقه در سدههای اولیه اسلامی نیز بندری مهم به شمار میرفته است که مسجد یادگای از همان دوران است. از طرفی بازماندههای قلعه تیس که بر روی ارتفاع و مشرف به منطقه برپا شده است گواهی بر اهمیت استراتژیک تیس پیش از چابهار است.
آنچه از مسجد جامع تیس در دل روستا به چشم میآید، سازهای شبیه به مسجدهای پاکستان و هند است و رنگآمیزی مناره و گنبد با رنگهای قرمز و سبز و همچنین وجود شیشههای رنگی به عنوان پنجره از جمله جاذبههای این مسجد متفاوت ایرانی است.
ناگفته نماند از آنجا که شبستان پیشین پاسخگوی جمعیت نمازگزار نبود، مردم این روستا در حال توسعه این مسجد در قسمت شرقی هستند و آنچه امروزه میبینید تفاوتهای زیادی با بنای گذشته آن دارد.
دیدگاه خود را بنویسید