استان ایلام در غرب ایران و غرب کوهستان وحشی زاگرس، با آب و هوایِ کوهستانی و نیمه گرم و جنگلهای بلوط یکی از مقاصد جذاب طبیعتگردی ایران است. اما جدا از طبیعت زیبا، جاذبههای تاریخی این استان هم کمتر دیده شدهاند. نشانهاش قلعههای تاریخی متعددی است که هنوز پابرجایند. از قلعه والی در شهر ایلام و قلعه پوراشرف و هزاردر در شهرستان درهشهر گرفته تا پشت قلعه آبدانان و قلعه سام در شهرستان شیروان چرداول نمونههایی از این قلعهها هستند.
در سال 1326 هجری قمری -یعنی دوره قاجار- به دستور غلامرضاخان والی ایلام، در منطقه امیرآباد در میان تنگهای موسوم به کُنجانچَم، نزدیکی رودی به همین نام بنایی ساخته شد که اکنون به قلعه کنجانچم معروف است، چون آب و هوای این منطقه خشک و گرم است این قلعه خانه زمستانی والی ایلام و خانوادهاش بود، در اصل مرکزی برای گرفتن عوارض و مالیات از روستائیان در این فصل نیز بوده است.
این قلعه در 15 کیلومتری شمال شرق شهرستان مهران –جاده ایلام به مهران- بر سر راه کربلا قرار دارد. پلان قلعه مستطیل شکل و به صورت درونگرا در یک طبقه و زیرزمین ساخته شده است. قلعه از بیرون ساده و بدون هیچ تزئینی است. دور تا دورش با دیوار محصور شده و در هر ضلع آن یک برج نگهبانی با کنگرههای دیدهبانی قرار دارد. این قلعه دارای سه در ورودی در سه ضلع است که درِ ورودی اصلی در ضلع جنوب آن واقع شده است. یکی از این سه در، در ضلع جنوب شرقی قلعه قرار دارد با کمی شکستگی به بیرون و طاقنمایی است که آن را تبدیل به یک ورودی زیبا کرده است.
از در که وارد میشوید بعد از گذشتن از هشتی و درگاه، وارد حیاط مرکزی میشوید با حوض سنگی بزرگ که در وسط آن قرار دارد. اتاقها در سه ضلع شمال، جنوب و غرب قرار دارند و تودرتو هستند. اتاقها با چهار ایوانی که دارند با حیاط مرکزی در ارتباط هستند. در کنار اتاقها حمام نیز قرار دارد. در ضلع شمالی این بنا اتاقی قرار دارد که با سنگ مرمر تزئین شده بود اما بعد از مرمتهای انجام شده دیوارهایش با کاشی رنگی تزئین شده است و چون از همه اتاقها بزرگتر بوده و وسط آن حوض کوچکی قرار دارد به آن شاهنشین میگویند. علاوه بر آن در ضلع شرقی نیز دیواری از یک اتاق وجود دارد که با توجه به تزئینات گچی و گچبری، محققان حدس میزنند که این اتاق هم یا بخشی از شاهنشین بوده یا اتاق مهمان است.این اثر تاریخی در ۲۲ تیر ماه ۱۳۹۷ با شماره ثبت ۲۷۴۳ بهعنوان یکی از آثار تاریخی ایران ثبت ملی شد. هر چند مدتی متروک ماند اما بعد از مرمت و بازسازی درش به روی گردشگران باز شده است.
دیدگاه خود را بنویسید