روستای رویین یکی از روستاهای هدف گردشگری در شمال شرق ایران است که علاوه بر میراث فرهنگی و میراث طبیعی، زبان مردم روستا نیز دلیلی است تا هر گردشگر اهل فرهنگ را به سوی آن بکشاند.
رویین یا روئین یکی از روستاهای شهرستان اسفراین در استان خراسان شمالی است. اهالی روئین به زبان تاتی سخن میگویند. با اینکه از تاریخ اولین سکونت در رویین منابع آنچنانی در دست نیست، با این حال پیشینه آن را به دوره تیموری نسبت میدهند. همچنین پیشینه نام روستا را میتوان در سندی متعلق به سال ۸۳۳ هجری قمری جستجو کرد. شخصی که از منطقه عبور میکرده، نام دوازده روستا را آورده که رویین نیز یکی از آنها بوده است.
روستای رویین یک منطقه ییلاقی به حساب میآید. آب و هوای معتدل کوهستانی که منجر به سردی و پربرف بودن منطقه در زمستان میشود، موقعیتی ییلاقی را برای آن به ارمغان آورده است. از همین رو روستا در فصل تابستان به تفرجگاه ساکنین شهرهای اطراف به خصوص «بجنورد» و «اسفراین» تبدیل میشود.
روستا در میان درهای سرسبز واقع شده است و معماری پلکانی آن در ترکیب با باغات میوه، معنای واقعی روستا را در ذهن شما تداعی میکند.
رویین از جمله معدود روستاهایی است که هنوز که هنوزه، میتوان کارگاههای ساخت تنور و صنعت «کوندیسازی» را در آن دید. اما صنایعدستی خاص و منحصربهفرد روستا «چادرشببافی» است. این هنر که هنوز به همان شیوه سنتی و با دست انجام میشود، نام رویین را به عنوان خاستگاه خود بر سر زبانها انداختهاست. کار تا جایی پیش رفت که در سال ۱۳۸۹ به عنوان اولین روستای نساجی سنتی کشور به ثبت رسید. گفتنی است که اهالی این روستا با ۳۰۰ دستگاه چادرشب بافی مشغول به تولید پارچه چادر شب و اقلام دیگری از جمله حوله و شال هستند.
350 تا 400 نفر از اهالی روستای رویین به طور مستقیم با کار چادرشببافی و نساجی در ارتباط هستند. تهیه نخ، رنگآمیزی، بافت و فروش آن از جمله مواردی است که برای اهالی روستا ایجاد اشتغال کرده است. از همین رو چادرشببافی یا نساجی به سبک کهن و سنتی در روستای رویین مهر اصالت یونسکو را دریافت کرده است و سالانه بیش از 150 هزار متر مربع محصولات نساجی در این روستا تولید میشود.
دیدگاه خود را بنویسید