معرفی:
چهارطاقی نقارهخانه، اثری از دوران ساسانی است که در کیلومتر 4 جاده فراشبند، شهرستان فیروزآباد استان فارس واقع شده است. این بنا در گذشته جزئی از یک مجموعه بزرگ بوده که امروزه بخش زیادی از آن تخریب شده است.
محوطه:
مجموعه چهارطاقی نقارهخانه در محوطهای به مساحت 200×100 متر قرار دارد. متاسفانه بخش اعظمی از بناهای این محوطه در طول زمان فرو ریخته و تنها آوار آنها باقی مانده است. بخش دیگری از محوطه نیز به دلیل فعالیتهای کشاورزی از بین رفته است. با این وجود، پراکندگی سفالهای دورههای تاریخی و سدههای نخست هجری در اطراف بنا، نشاندهنده قدمت و اهمیت این مکان دارد.
بنای اصلی:
بنای اصلی مجموعه، چهارطاقی با پایههای سالمی است که در مرکز محوطه قرار گرفته است. گنبد این چهارطاقی فرو ریخته و ارتفاع باقیمانده آن از کف 9.50 متر است.
مشخصات چهارطاقی:
- شامل یک مربع 9.8×9.8 متر
- محصور توسط یک تالار طواف با چهار در ورودی
- تالار طواف: مربعی 14×14 متر
- در زمان رونق بنا، توسط بخشهای دیگر مجموعه احاطه شده بوده است.
- امروزه تنها بخشهایی از تالارهای ضلع غربی باقی مانده است.
اتاقهای ضلع جنوب غربی:
در ضلع جنوب غربی چهارطاقی، ردیفی از اتاقها قرار دارد که احتمالاً توسط موبدان و هیربدان (روحانیون زرتشتی) استفاده میشده است. دیوارههای این اتاقها تا حدی سالم باقی ماندهاند. سقف تمام تالارها به صورت طاقی بوده است.
دوره تاریخی:
سفالهای به دست آمده در محوطه چهارطاقی نقارهخانه، نشاندهنده تعلق آن به دوره ساسانی است. همچنین، سفالهای لعابدار دوران اسلامی متعلق به سدههای 2 و 3 هجری قمری نیز در این محوطه کشف شده است. این سفالها نشان میدهند که این محوطه در دوران پس از اسلام نیز رونق داشته و احتمالاً کاربری آتشکده داشته است.
مصالح:
مصالح اصلی به کار رفته در ساخت این مجموعه بناها، قلوهسنگ، ساروج، گچ و ملاتی از خشت و گل است.
اهمیت:
چهارطاقی نقارهخانه به عنوان یکی از آثار ارزشمند دوره ساسانی، از نظر تاریخی و معماری حائز اهمیت است. این بنا اطلاعات valuable ای در مورد آداب و رسوم، دین و فرهنگ مردم آن دوره ارائه میدهد.
بازدید:
امروزه چهارطاقی نقارهخانه به عنوان یکی از جاذبههای گردشگری استان فارس شناخته میشود. برای بازدید از این بنا میتوانید به کیلومتر 4 جاده فراشبند در شهرستان فیروزآباد مراجعه کنید.
نکاتی برای بازدید:
- ساعات بازدید:
- صبح: 8 الی 12
- عصر: 14 الی 18
- هزینه ورودی:
- برای ایرانیان: 3000 تومان
- برای اتباع خارجی: 10000 تومان
- امکانات:
- پارکینگ
- سرویس بهداشتی
- بوفه
امیدواریم از بازدید این بنای تاریخی و ارزشمند لذت ببرید.
دیدگاه خود را بنویسید