تاشکند در شمال شرقی ازبکستان نزدیک به مرز قزاقستان واقع شده‌ است. پیش از  اینکه دین اسلام در میانه‌های قرن هشتم میلادی به آسیای‌ میانه برسد، تاشکند دارای فرهنگ سغدی (ایرانی) بود. بعد از اینکه چنگیزخان آن را در  ۱۲۱۹ میلادی از بن ویران نمود، به دلیل قرار گرفتن این شهر در مسیر جادهٔ ابریشم خیلی زود بازسازی‌شده و رشد کرد. پیش از اینکه تحت کنترل خانات خوقند بیاید، در قرن هجدهم و نوزدهم به دولت شهر تاشکند (تأسیس ۱۷۸۴) تبدیل گردید. امپراطوری روسیه تاشکند را در ۱۸۶۵ میلادی تصرف کرد و آن را پایتخت  ترکستان روس نمود. در دوران تسلط شوروی شهر شاهد رشد سریع و ازدیاد جمعیت بسیاری بوده که چهارمین شهر بزرگ اتحاد شوروی، بعد از مسکو، لنین‌گراد و  کیف بشمار می‌رفت. امروزه به عنوان پایتخت مستقل ازبکستان، تاشکند شهری با  جمعیت چند ملیتی با اکثریت ازبک‌ها به‌ شمار می‌آید. در سفر جاده ابریشم به دیدن همه این جاذبه‌ها خواهیم رفت.

1. متروی شهر تاشند
متروی تاشکند یکی از جاذبه‌های دیدنی در  این شهر است. شاید شگفت‌زده شوید که متروی این شهر چقدر آثار هنری زیبایی  دارد. آثار هنری در متروهای این شهر ترکیبی از شکوه هنری شوروی و درک مدرنیته هنرمندان ازبک است. این مترو در سال ۱۹۷۷ تأسیس شده و سه خط و ۲۹  ایستگاه دارد. هر ایستگاه این ایستگاه‌ها هر بیننده‌ای را به گرفتن عکس  ترغیب می‌کنند، اما باید به خاطر داشت که عکس‌برداری در متروی تاشکند کاملاً ممنوع است و در هر ایستگاه پلیس‌های زیادی حضور دارند. بنابراین  بهتر است خودتان را در مشکل نیندازید و فقط از تماشای این هنر زیبا لذت  ببرید. ساعت کاری مترو تاشکند از ساعت ۶ صبح تا نیمه شب است.


2. سالن تئاتر و باله به نام علیشیر نوایی در تاشکند
تئاتر بزرگ دولتی آکادمیک ازبکستان  به نام علیشیر نوایی در ژوئن 1939 تاسیس شد. این یکی از تئاترهای اپرا و  باله پیشرو در ازبکستان است. این تئاتر دارای تاریخ غنی پر از رویدادهای  مهم است. اولین نمایش اپرای مردمی بوران که در سال 1939 روی صحنه رفت، در  میان تماشاگران و منتقدان با موفقیت همراه بود. پس از آن اپراهای دیگری  مانند "یوجین اونگین"، "گلسارا" و باله - "کوپلیا"، "خشخاش سرخ"، "دن  کیشوت"،  "رقصنده باله" و... در اینجا به روی صحنه رفتند. این تئاتر در  مرکز شهر تاشکند در خیابان اسلام کریموف واقع شده است. این ساختمان با یک  پارک زیبا با تعداد زیادی درختان زینتی و یک فواره رقصنده  احاطه شده است.  این سالن دارای یک پارتر و دو طبقه است و می‌تواند حداکثر 1440 نفر را در  خود جای دهد. دیوارها با تزئینات طلایی و رنگ روشن تزئین شده است.  پروژه‌های بین‌المللی این تئاتر شامل: برگزاری رویدادهایی مانند جشنواره  اپرا و باله تاشکند، جشنواره‌ای برای گرامیداشت صد و پنجاهمین سالگرد  جاکومو پوچینی است.


3. میدان استقلال تاشکند
هرچند احتمالاً سکاهای ایرانی تبار  اولین افرادی بوده‌اند که در سرزمین پهناور ازبکستان سکونت داشته‌اند و  شهرهایی تاریخی و تمدنی عظیم ساختند، تمدنی که در دوران سامانیان در اوج  خود بود. اما در دوران معاصر این اتحاد جماهیر شوروی بود که ازبکستان را  تحت قیمومیت خود گرفت. با فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی بسیاری از کشورها  نظیر ازبکستان استقلال پیدا کردند. زمانی در محل فعلی میدان استقلال  تاشکند، میدانی به نام میدان سرخ بود که آن را با نام میدان لنین نیز  می‌شناختند، چرا که مجسمه‌ای از او که رهبر انقلاب کمونیستی اکتبر 1917  روسیه بود در وسط میدان قرار داشت. میدان استقلال که از دیدنی‌های ازبکستان  به شمار می‌آید اکنون در میانه فضای سبز وسیعی قرار گرفته و مجسمه‌ای از  مادر و فرزندی در میان آن دیده می‌شود. بر فراز تندیس این مادر و فرزند،  تندیسی از زمین قرار گرفته و آن را نمادی از امید و آینده روشن برای  ازبکستان می‌دانند. نقشه ازبکستان بر روی این کره زمین برجسته‌تر ساخته شده  تا نمادی برای غرور ملی آن‌ها باشد. جالب است بدانید که زوج‌های جوان  ازبکی، در آغاز زندگی مشترک با دسته‌ای گل به این مکان می‌آیند تا به  استقلال ارزشمند کشورشان احترام بگذارند.
بنای یادبود مادر غم دیده که  شامل تندیس مادری است در انتظار بازگشت فرزندانش از جبهه‌های جنگ. شعله آتش  در کنار او از سال 1975 میلادی روشن شده و آن آتش را از آتش مقبره سرباز  گمنام مسکو آورده‌اند.



4. بازار چارسو (چورسو بازار)
بازار چارسو (چورسو بازار) در  تاشکند را برخی بزرگترین و قدیمی‌ترین بازار آسیای میانه می‌دانند. بازاری  که سنگ بنای ساختش به قرن نهم هجری باز می‌گردد و تا قرن 13 مدام در حال  تکمیل بوده‌است. پس از فروپاشی شوروی نیز چندین فروشگاه زنجیره‌ای بزرگ در  چارسو، جا خوش کرده‌اند و چهره این مکان را تقریبا تغیییر داده‌اند.

 این  بازار دهقانی به نام بازار اسکی ژووه نیز شناخته می‌شود و در آن همچون  دیگر بازارهای سنتی شرقی می‌توانید رقص رنگ‌ها و عطر ادویه‌ها را حس کنید.  هر قسمت از بازار چارسوی تاشکند که امروز از جاذبه‌های ازبکستان به شمار  می‌آید به فروش محصول و کالای خاصی اختصاص دارد از ادویه، صنایع دستی، و  لباس گرفته تا گل و میوه و آجیل و خشکبار را در آن می‌توانید ببینید. گنبدی  با قطر 300 متر بخش مرکزی بازار بر روی دو طبقه اصلی قرار گرفته و آن را  دیدنی‌تر کرده است.

 برای دسترسی به این بازار می‌توانید سوار مترو شوید و خود را به ایستگاه چارسو برسانید. بسیاری از گردشگران تور ازبکستان و تاجیکستان از این بازار دیدن می‌کنند تا با زندگی مردم این کشور و فرهنگشان بیشتر  آشنا شوند.علاوه بر بازار چارسو که تقریبا در مرکز شهر قرار گرفته بازار  قهرمان که بیشتر مردم محلی از آن استقبال می‌کنند و بازار ایپادروم در جنوب  شهر از دیگر مراکز خرید و فروش در تاشکند به شمار می‌آیند. 


5. بنای اقامتگاه شاهزاده رومانوف
یکی از بناهای تاریخی و در عین حال غیرمعمول تاشکند، اقامتگاه شاهزاده رومانوف است که در سال 1891 در مرکز  شهر، تحت پروژه معماران AL Benoit و VS Geyntseltsman ساخته شد. این  اقامتگاه خصوصی نیکولای کنستانتینوویچ رومانوف است که نوه امپراتور نیکلای  اول بود و در سال 1877 توسط والدین خود به تاشکند تبعید شد و تا زمان مرگش  در سال 1918 در آنجا زندگی کند.
اقامتگاه شاهزاده رومانوف به سبک «مدرن»  ساخته شده است.  این ساختمان زیبا با پنجره هایی با شکل غیرمعمول، برج‌ها و  سایر عناصر تزئینی ساخته شده است.  رومانوف  به شکار علاقه زیادی داشت و به همین دلیل جلوی ورودی اقامتگاه با مجسمه‌های برنزی گوزن‌ها و سگ‌های  شکاری تزئین شده است.
تالارهای اقامتگاه شخصی با بلوط تیره پوشیده شده  است و  با قرنیزهای کنده‌کاری شده و نقاشی‌های طلایی تزئین شده است. از  تالار اصلی، سه درب به آپارتمان‌های شاهزاده و همسرش منتهی می‌شد. سمت چپ  اقامتگاه دارای یک اتاق بیلیارد، کتابخانه، اتاق غذاخوری است و در سمت راست یک گلخانه و یک باغ ژاپنی قرار دارد. یکشنبه‌ها درب این خانه برای بازدید  عموم باز بود.
نیکولای کنستانتینوویچ در جامعه محلی بسیار محبوب بود.  او اوّلین سینمای شهر و یک نانوایی افتتاح کرد. اقامتگاه سربازان دوک را در  مرکز شهر ساخته و کانال‌های آبیاری ایجاد کرد. وی در طول سال‌هایی که در تاشکند گذراند، مجموعه‌ای بی‌نظیر از عتیقه‌جات و کتاب‌ها را جمع‌آوری کرد که بعداً به این شهر واگذار شد.پس از مرگ رومانف، این ساختمان ابتدا موزه  هنرهای ازبکستان و سپس موزه عتیقه جات و جواهرات ازبکستان شد. در زمان شوروی از آن برای کاخ پیشگامان استفاده می‌شد. در پایان قرن بیستم، این ساختمان مرمت شد و اکنون از آن به عنوان محل پذیرایی مهمانان وزارت امور خارجه ازبکستان مورد استفاده قرار می‌گیرد.

     
6. باغ گیاه شناسی تاشکند
تاشکند پایتخت کشور ازبکستان  دیدنی‌های بی‌شماری دارد، دیدنی‌هایی که  بسیاری از سفردوستان را به تور  ازبکستان فرا می‌خواند. باغ گیاه شناسی  تاشکند از جمله دیدنی‌های تاشکند و بزرگترین باغ گیاه‌شناسی کشورهای آسیای میانه به شمار می‌آید. در این باغ  بیش از 5 هزارگونه مختلف گیاهی را می‌توانید در کنار هم ببینید. باغ گیاه شناسی تاشکند 66 هکتار وسعت دارد که  40 هکتار آن مربوط به درختان از جمله  درختان آمریکا، آسیا، اروپا و قفقاز  است.
قدمت  این باغ به حدود 100 سال پیش یعنی سال 1950 میلادی باز می‌گردد اما بسیاری  از گیاهانی که در این باغ قرار گرفته‌اند سالخورده‌تر از 100 سال دارند. جالب است بدانید بسیاری از عروس و دامادها جشن ازدواج خود را در باغ گیاه شناسی تاشکند برگزار می‌کنند. خانواده‌های زیادی نیز برای تفریح و پیک نیک  به آن مراجعه می‌کنند. این باغ به 5 قسمت تقسیم شده است. بخش آسیای میانه، بخش شبه جزیره کریمه و قفقاز، بخش اروپا، بخش آسیای شرقی و در نهایت بخش  شمال آمریکا. 800 نوع گیاه گرمسیری و نیمه گرمسیری در گلخانه‌های باغ گیاه‌شناسی تاشکند پرورش داده می‌شوند. فصل بهار طراوت و عطر شکوفه‌های درختان شما را سرمست خواهد کرد و پاییز رنگ‌های متنوع درختان شما را به وجد  خواهد آورد. باغ وحش تاشکند و پارک آبی تاشکند از دیدنی‌های نزدیک به این  باغ به شمار می‌آیند که می‌توانید از آن‌ها نیز بازدید کنید. 

باغ گیاه شناسی تاشکند


7. مجتمع حضرت امام تاشکند ازبکستان
شهر 2200 ساله تاشکند پایتخت  ازبکستان، جاذبه‌های تاریخی و فرهنگی بسیاری را در دل خود جای داده است. شهری مدرن و پیشرفته اما پر از بناهای تاریخی متعدد. مجتمع حضرت امام یکی  از دیدنی‎های ازبکستان است که در این شهر جای گرفته است. این مجتمع در  حقیقت اداره‌ای دینی برای مسلمانان ازبکستان به شمار می‌آید و چندین مدرسه از جمله مدرسه قفال، براقخان و مدرسه موی مبارک و همچنین مسجدی به نام مسجد  حضرت امام را در خود جای داده است. به مسجد حضرت امام، هستی امام نیز  می‌گویند، مدرسه موی مبارک و براقخان را مدارسی تاریخی و یادگار قرن شانزدهم می‌دانند، مدارسی که قبلا به عنوان مراکز دینی مسلمانان از آن‌ها  استفاده می‌شد. برای طراحی این مجتمع حضرت امام تلاش شده تا از معماری ملی  ازبکستان الهام گرفته شود، مجتمعی که در سال 2007 توسط رئیس جمهور وقت،  اسلام کریم‌اف افتتاح شد. یکی از مهم‌ترین ساختمان‌های داخل مجتمع حضرت امام کتابخانه‌ای است با بیست هزار نسخه خطی و سنگی کمیاب. این مجتمع امروزه برای بر پایی مراسم عبادی برای میهمانان داخلی و خارجی و بازدید  جهانگردانی که با تور ازبکستان وارد تاشکند شده‌اند آماده است. 


8. مدرسه باراک خان تاشکند در ازبکستان
تاشکند پایتخت ازبکستان پر است از جاذبه‌های دیدنی و تماشایی. در کوچه پس کوچه‌های تو در توی بخش قدیمی شهر که قدم بزنید آثار تاریخی زیادی خواهید دید که بسیاری از آن‌ها به شکل مدرسه و مسجد ساخته شده‌اند. مدرسه باراک‌خان یکی از تماشایی‌ترین  دیدنی‌های ازبکستان است که یادگار قرن شانزدهم میلادی و نوروز احمدخان،  حاکم وقت تاشکند است. باراک را به زبان ازبکی به معنای خوش شانس بودن می‌دانند و دلیل نامگذاری باراک‌خان به این نام را خوش یمن بودن و خوش شانس‌ بودن دوران حاکمیت نوروز احمدخان می‌دانند. این مدرسه در محله هستی  موم ساخته شده است، محلی که بسیاری از علما و فضلای مسلمان همیشه در آن‌ جا تجمع داشته‌اند. درگاه اصلی این مدرسه را تزئیناتی از قبیل نقاشی و  کاشی‌کاری به زیبایی آراسته‌اند و آجر مصالح اصلی ساخت این مدرسه را تشکیل می‌دهد.
جالب است بدانید که معماران برای ساخت دروازه مدرسه باراک‌خان و درب حجره‌ها از فلزات ضد زنگ و رنگ طلایی استفاده کرده‌اند. سه گنبد کبودی  رنگ در این مدرسه مشاهده می‌شود که سطح یکی از آن‌ها به نام گنبد سویوندز  خان کاشی‌هایی آبی‌ رنگ پوشانده شده بود، بقعه‌ای که به دلیل رنگ آبیش به کوک گومباز یا گنبد آبی شهرت داشت و اکنون مسافران تور ازبکستان را  هیجان‌زده می‌کند. دو بقعه داخل این مدرسه قرار گرفته که یکی از آن‌ها به  نام کاناکا شناخته می‌شود. کاناکا با دو گنبد، گور یکی از حاکمان تاشکند را درون خود جای داده است. از بقعه دوم اطلاعاتی در دسترس نیست.
یک موزه درست در مقابل مدرسه باراک‌خان و در محل مدرسه‌ای دیگر به نام موئی باراک  ساخته شده و در آن نسخ خطی قدیمی نگهداری می‌شوند.


9. موزه دولتی امیر تیمور
موزه دولتی امیر تیمور در مرکز شهر تاشکند، پایتخت ازبکستان بنا شده است. هدف از ساخت این موزه، نشان دادن سطح بالای پیشرفت دانش، آموزش، تفکرات روشنفکرانه و فرهنگ در دوره امیر تیمور و دوران حکومت پادشاهان گورکانی است. همچنین، بالا بردن سطح آگاهی درباره مردم این کشور درمورد دستاوردها،  آیین و سنن و تقویت حس وطن دوستی و وطن خواهی بین نسل جوان این سرزمین است تا عشق و احترام بیشتری را نسبت به سرزمین مادریشان در دل جوانان این کشور  ایجاد کنند و توجه آنها را بیشتر از قبل به میراث گذشته نیاکان‌شان معطوف  نمایند.
آیین افتتاح این موزه در ۱۸ اکتبر ۱۹۹۶ با شرکت ازبک‌ها و  مهمانان خارجی برگزار شد. در سخنرانی رئیس جمهور این کشور که در مراسم  افتتاحیه ایراد شد، وی اظهار کرد، که با افتتاح این موزه، عدالت برای شخصیت مثل صاحبقران به انجام رسیده است. مراد او از این واژه، امیر تیمور بوده  است. وی در سخنرانی مزبور میدان امیر تیمور را به حلقه‌ای جواهر تشبیه کرد  که بنای موزه را به عنوان عقیق و سنگ ارزشمند حلقه و یا همان میدان تیمور  قلمداد نمود. رئیس جمهور این کشور در توصیف ارزش‌های این موزه تاریخی، همچنین گفت که موزه امیر تیمور، برای هر بازدید کننده‌ایی که قدم بدین مکان می‌گذارد، حکم آینه شفاف را دارد که در آن می‌توان به وضوح گذشته، حال و آینده مردمان این مرز و بوم را در آن به سهولت به نظاره نشست.


10. میدان امیر تیمور تاشکند
میدان امیر تیمور از جاذبه‌های  گردشگری ازبکستان در مرکز شهر تاشکند قرار گرفته است. میدانی که در سال  1882 با عنوان میدان کنستانتین ساخته شده بود و  بعدها به میدان کارل مارکس  تغییر نام یافت. پس از فروپاشی اتحاد جماهیر  شوروی مجسمه کارل مارکس را  از این میدان برداشتند و مجسمه تیمور گورکانی را به جایش گذاشتند. مجسمه تیمور گورکانی از جنس برنز ساخته شده و او را با ردای پادشاهی در حالی که بر اسبی اصیل سوار شده نشان می‌دهد و امروزه بسیاری از افرادی که با تور ازبکستان سفر می‌کنند از میدان امیر تیمور و مجموعه‌های دیدنی اطرافش دیدن می‌کنند. شعار مشهور تیمور با 5 زبان زنده با مضمون قدرت در عدالت است در این مکان به چشم می‌خورد. بناهای تاریخی زیادی اطراف میدان امیر تیمور دیده  می‌شود، هتل ازبکستان، دانشکده حقوق که آن را در قرن نوزدهم به عنوان  محلی برای ورزش زنان ساخته بودند، موزه امیر تیمور  با یادگاری‌هایی از  دوران گورکانیان و نقاشی‌هایی از زندگی تیمور، ساختمان ساعت به عنوان نماد شهر تاشکند و معروف‌ترین بنای معماری، کاخ فوروم با  ستون‌های باشکوه و گنبد 48 متری که اکنون از مراکز برگزاری نشست‌های  بین‌المللی از آن  جمله‌اند. تیمور گورکانی که به نام‌های تیمور لنگ و امیر تیمور نیز شناخته می‌شود توانسته بود 27 کشور را از دریای مدیترانه تا  هندوستان یکپارچه کند و از همین رو میان مردم ازبکستان از جایگاه والایی  برخوردار است.